Historisch hazelaar hakhoutbos

|   Projecten

 

Voorjaar 2020 zijn we begonnen met het herstellen van hazelaar hakhoutbos. Op veel landgoederen en buitenplaatsen in de Kromme Rijnstreek staan hakhoutpercelen met hazelaars. Vaak zijn ze al erg oud en meestal niet zo goed beheerd. Het lijkt er op dat hazelaar vroeger veel nuttige waarde had, want het was niet gemakkelijk om deze goed te laten groeien in Langbroekerwetering. Nu zoeken we opnieuw naar nuttige toepassingen, omdat ze niet meer gebruikt worden als brandhout in houtkachels en bakkersovens.

Het project houdt in dat we drie jaar lang op meerdere locaties gaan kappen, beheren en verwerken. Dit voorjaar zijn op twee percelen hazelaarhakhout gekapt en klaar gemaakt om te verwerken. Bonenstaken en erwtenstokken verkopen goed. Binders en vlechters voor schuttingen, hurdles (vlechthekje voor de tuin) en heggenvlechtwerk hebben we nog niet kunnen maken. Vanwege het coronavirus gaan we pas na de zomer daarmee verder.

Vrijwilliger worden?

Heb je interesse om mee te helpen als vrijwilliger om te kappen of te verwerken? Of weet je nog een hazelaarbosje te staan? Laat het weten aan de landschapsco√∂rdinator of Lex Roeleveld van de stichting Heg en Landschap. 

Terug