Sinds 2023 hebben boeren langs alle sloten verplichte bufferstroken, waar niet gemest mag worden ten gunste van de waterkwaliteit. De agrarische opbrengst van het gras neemt daarmee af. Boeren zijn op zoek naar een alternatieve benutting van deze stroken.
Kruidenrijk buffet voor het vee
Kruidenrijk grasland bevat voor het vee relatief veel nuttige voedingsstoffen en mineralen. Je hebt relatief minder kilo’s kruiden nodig voor dezelfde hoeveelheid voedingswaarden in het engels raaigras, zodat je ondanks de mindere gewasopbrengst, wel een gunstige mineralenopbrengst zou kunnen halen in de bufferstroken.
Andere voordelen zijn dat kruidenrijkgras beter bestand is tegen droogte door de diepe worteling. En dat de variatie in kruiden en grassoorten bijdraagt aan de biodiversiteit en de strook ook interessant wordt voor insecten, kleine zoogdieren en akker- en weidevogels. De strook ontwikkelt tot een verbindende ecologische functie van perceel naar perceel.
Pilot doorzaaien bufferstroken
Het 2 jarig onderzoek van de samenstelling van de grasmat gaat volgens telmethode uit het boek ‘Ontwikkelen van kruidenrijk grasland’ van Wim Schippers.
Het eindresultaat geeft informatie over:
- Welke kruiden stand houden bij tweejaarlijks doorzaaien
- Gewas opbrengst; verschil bij maaien en beweiden
- Voedingswaarde gangbaar in vergelijking tot het doorgezaaide kruidenrijk.
Planning en organisatie
Het doorzaaien kan in september 2025. Voorafgaand vind een nulmeting plaats en de monitoring is in nov 25 en mei, aug, sept/okt 26. Het doorzaaien is kosteloos in ruil voor monitoring en een keer groepsoverleg.
Je kan je hier opgeven voor de webinar 3 sept. 19.30 uur >>
Wil je direct meer weten? Neem contact op >>