Ondernemers actief met Lekker Landschap

|   Nieuws

KROMME RIJNSTREEK - Na ruim 3 jaar experimenteren is het gelukt landschapselementen rendabeler te maken. Er zijn houdbare producten ontwikkeld van wilde kruiden, die te telen zijn in landschapselementen. Er is een nieuwe verwerker in de Kromme Rijnstreek actief met een ‘verse’ groep telers. En er is een praktisch werkboek gemaakt met alle stappen van idee tot winkelschap, met de geleerde lessen.

Al met al een samengesteld geheel waar op meerdere fronten veel is geleerd. Zowel over de teelt en de verwerking, als over samenwerken in een korte keten en de branding van het nieuwe merk: Lekker Landschap.

Visie

Net als vroeger willen we weer naar landschappelijke beplantingen met een functie. Toen was het brandhout uit de hakhoutsingel, wilgentenen voor vlechtwerken of fruit uit eigen huisboomgaard. In deze tijd vervullen ze een functie voor de kringloop op het eigen bedrijf of als aanvullende teelt voor de verkoop. Zo zorgen we dat het landschap minder afhankelijk is van subsidies.

Klik hier voor de uitgebreide videopresentatie van de visie op de slotavond 20 september 2023.

Onder het motto: Biodiversiteit moet je vermarkten” zijn in het project Lekker Landschap houdbare producten ontwikkeld van makkelijk te telen, te oogsten en te verwerken wilde kruiden, die goed groeien in combinatie met bomen en struiken. Door deze aan te planten als heggen of houtsingels, verfraaien we het landschap, kan de boer wat bijverdienen en zorgen voor meer biodiversiteit. Deze visie op productieve en biodiverse landschapselementen neemt een volwaardige plaats in naast nieuwe trends als agroforestry en voedselbossen.

De resultaten van het project op een rij (2019-2023)

  • Ontwikkeling van 3 producten
  • De productie van 300 potjes van die producten
  • De aanplant van 350 meter renderende landschapselementen in de Kromme Rijnstreek, en 30 meter op Floriade Expo 2022 – Utopia Eiland (St. Weerwoud).
  • Merkontwikkeling en website.
  • Ontwikkeling korte keten met Joyce van den Hoek Ostende (Stro & Broed) als coördinerend verwerker.
  • Het werkboek Renderend Landschap, voor productieve, biodiverse landschapselementen (Florae).

Klik hier voor de korte video over de resultaten van het project Lekker Landschap >>

Meer weten?

Lees over de visie, de producten en de betrokken partijen op de website: Lekkerlandschap.nl

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de LEADER, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Utrecht. Gemeente Bunnik steunde het project met de rol van subsidieaanvrager.

Terug