Zelf doen in het najaar

|   Projecten

 

Wat kan je nu doen in het landschap? Plannen maken voor het nieuwe plantseizoen, je poel schonen en natuurlijk genieten van je fruitoogst. Ken jij alle rassen uit je eigen boomgaardje? 

Veel activiteiten in het landschap zijn gebonden aan een seizoen. Voor je het weet is het goede moment alweer voorbij. Hier onder de belangrijkste activiteiten voor het najaar.

Beplantingsplan maken

Het plantseizoen is van november tot maart, maar (fruit)bomen planten we het liefst in december. Het is een goed idee om nu al een plantplan te maken, zodat je geen overhaaste beslissingen neemt. Hier kun je meer vinden over wat je kan planten in het landschap. Wil je een heel erf ontwerpen, lees dan hier verder

Kikkerpoel beheren

Poelen schonen we als de begroeiing meer dan de helft van het oppervlakte bedekt. Als je niets doet, groeit de poel dicht. Dan verliest hij de waarde voor de kikkers en salamanders. 
We werken het liefst tussen begin september en half oktober. Er zijn dan nauwelijks amfibieën in het water aanwezig. Het terrein is dan meestal goed bereikbaar met een grote machine. Bij het schonen verwijder je beplanting en de modderlaag gedeeltelijk uit de poel. Houtopslag verwijderen aan de zonkant hoort er ook bij. Hier vind je loonwerkers en vrijwilligersgroepen, die je kunnen helpen bij de klus.

Fruit oogsten

Heb je fruitbomen, maar weet je niet van welke ras? Wil je meer weten over je hoe je ze het best kunt bewaren of verwerken? Deel je foto’s op de Facebookpagina Hoogstambrigade Kromme Rijnstreek en vele liefhebbers delen graag hun kennis met jou. Ook vragen we fruitkenners hun kennis te delen met verhalen van vroeger.

Heb je meer informatie nodig om aan de slag te gaan? 

Neem dan contact op met landschapscoördinator. 

 

 

Terug