Nieuwe mensen actief in 2016

|   Nieuws

 

JAARVERSLAG Kromme Rijnlandschap – Voor het eerst kun je wandelen en spelen tegelijk op het Slagmaatpad Kids in Bunnik en Houten. Heggen vlechten kreeg de volle aandacht in een cursus en in een kampioenschap. Poelenonderhoud werd deels gecombineerd met werkervaringstrajecten.

Samen beleven

“Het is een bijzonder jaar geweest”, zegt landschapscoördinator Walter Jaaltink. “Ik zie echt een omslag in denken. Landschap is niet alleen mooi om naar te kijken. Juist er samen aan werken geeft nog meer beleving en betrokkenheid. Denk aan het kampioenschap heggenvlechten, of het uitzetten van een nieuw klompenpad. Ook activiteiten voor kinderen vind ik erg belangrijk. Op een trekpontje de sloot oversteken, of met je klas meedoen aan de boomplantdag”.

Poelen onderhoud

Dit jaar is er veel aandacht geweest voor het onderhoud van kikkerpoelen. Je ziet ze vaak niet vanaf de openbare weg. Wel zijn ze belangrijk voor de biodiversiteit van natte soorten. In de maand januari werkte de poelenwerkgroep Zeist als ervaringstraject in Bunnik. De landschapsbeheerploeg was ook actief met diverse poelen in het voor- en najaar.

Nieuwe houtsingels

Omslag in denken ziet de landschapscoördinator ook bij de mensen die hij helpt met hun projecten. De dagbestedingsboerderij van Bartimeus in Langbroek plantte gemengde singels in plaats van maar één soort. Dat geeft meerwaarde voor de natuur en een afwisselender landschapsbeeld.

Landschap en bouwen

Wel 20 boeren en buitenlui die wilden bouwen, hielp hij met een advies voor landschappelijke inpassing. Nieuwe gebouwen veranderen de opbouw van het erf. Extra groen is vaak nodig om het erf weer tot een evenwichtig geheel te maken. Mensen staan daar vaak niet bij stil. Als de landschapscoördinator bijtijds advies kan geven, kan de architect beter rekening houden met het landschap.

Jaarverslag lezen

Deze resultaten komen uit het jaarverslag van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. Het stuk is openbaar en kan je hier lezen als pdf.

Terug